NATO a prelungit mandatul lui Mircea Geoană, până când e valabil. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg

de: Cătălina Burghelea
31 03. 2023

Mandatul secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost prelungit cu un an de către Jens Stoltenberg, șeful alianței occidentale. Decizia recunoaște serviciul oficialului român față de Organizația Nord-Atlantică, a explicat nr. 1 al blocului militar.

Mircea Geoană rămâne nr. 2 în NATO până în 2024

Președintele NATO, Jens Stoltenberg, a prelungit cu un an mandatul lui Mircea Geoană, de secretar general adjunct, ca recunoaștere a serviciului său față de alianță, a precizat purtătorul de cuvânt al Organizației, Oana Lungeanu, pe pagina sa de Twitter.

„Mircea Geoană a fost un remarcabil secretar general adjunct al NATO și un mare sprijin pentru mine personal într-un moment critic pentru securitatea euro-atlantică”, a spus Stoltenberg. „Abilitatea sa politică, expertiza și rezistența sa sub presiune continuă să fie atuuri puternice pentru Alianța noastră transatlantică. În semn de recunoaștere a serviciului său, i-am prelungit mandatul de secretar general adjunct cu un an, până la jumătatea lunii octombrie 2024. Îi mulțumesc lui Mircea pentru dăruire și aștept cu nerăbdare să ne continuăm munca împreună”, a mai transmis șeful alianței.

Detalii despre secretarul general adjunct al alianței occidentale

Activitatea diplomatică a lui Mircea Geaonă a început imediat după Revoluția din 1989, când a susținut un examen la Ministerul Afacerilor Externe. După promovare, a fost repartizat la Direcţia Europa Occidentală, referent pentru Franţa. La scurt timp, acesta a devenit director la Direcţia Organizaţii Europene, care se ocupa, în perioada respectivă, de NATO, Comunitatea Europeană şi Consiliul Europei.

În toamna anului viitor, Geoană a fost admis, prin examen susținut la București, la Şcoala Naţională de Administraţie din Franţa, unde a studiat doi ani. La revenirea în România, la începutul anului 1993, a început o colaborare cu Teodor Meleşcanu. Apoi a primit funcție de conducere la Direcţia pentru relaţia cu Europa, America de Nord, Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa. În paralel, devenise purtător de cuvânt al MAE între anii 1993-1995.

În februarie 1996, la doar 37 de ani, Mircea Geoană a devenit cel mai tânăr ambasador al României în SUA, iar în martie 2000, i s-a oferit gradul diplomatic de ambasador. În decembrie 2000, el a revenit din Statele Unite, fiind numit ministru de Externe al României. Anul următor, țara noastră a dobândit șefia OSCE, iar oficialul a fost numit președinte în exercițiu, potrivit cutumei.